Afrikaanse koffie

Wie aan koffie denkt, denkt waarschijnlijk aan een kop zwarte vloeistof met veel cafeïne. Maar de wereld van de koffie is meer dan je denkt. Net als bij elk ander onderdeel van de wereldwijde landbouwindustrie, hebben trends en technologieën een diepgaand effect gehad op de manier waarop we koffie produceren en consumeren. Het goede nieuws is dat consumenten deze trends ook steeds meer doorzien en nieuwe manieren om lekkere koffie te zetten omarmen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende stadia van het verbouwen, oogsten, verwerken en branden van koffiebonen tot een eindproduct – koffie. Van het identificeren van de belangrijkste koffiesoorten die het best groeien in verschillende regio's tot het begrijpen van de verschillen tussen koffie met groene bonen en koffie met gebrande bonen, leggen we alles uit wat je moet weten over het verbouwen van geweldige Afrikaanse koffie , met name voor degenen die hun eigen thuisboerderij willen beginnen of bestaande boerderijen willen beschermen tegen bedrijfsopruk.

Wat is Afrikaanse koffie?

Afrikaanse koffie is de term voor de rijpe zaden die geoogst worden uit de kersachtige vrucht van de Coffea Arabica plant. Arabica is een soort die oorspronkelijk uit Ethiopië komt, maar nu op grote schaal wordt verbouwd in Kenia, Oeganda en Rwanda. De populairste Afrikaanse koffiesoorten zijn robusta, arabica, india en Ceylonese.

Afrikaanse koffie wordt op een andere manier geteeld dan de boomgerijpte koffie uit landen als Brazilië, Colombia en Vietnam. Het belangrijkste verschil is dat Afrikaanse koffie als struik onder bomen wordt geteeld. De vruchten zijn rijp, worden geplukt en in de zon te drogen gelegd. Zodra ze droog zijn worden ze gepeld, waarna het zaad wordt verwijderd.

Het assortiment en de soorten koffie.

Er zijn talloze soorten Afrikaanse koffie die in verschillende landen worden verbouwd, maar de populairste en meest geteelde soorten Afrikaanse koffie zijn robusta (ook wel Robusta genoemd), arabica en indica.

  • Robusta: Dit is een licht tot middelmatig gebrande koffie. Hij wordt vaak gebruikt in geautomatiseerde koffiewinkels van lagere kwaliteit, dus het is belangrijk om hem alleen te kopen als je thuis goede koffie wilt zetten.
  • Arabica: Dit is de populairste en meest geteelde Afrikaanse koffie. Arabica-koffie is licht tot middelzwaar gebrand, met een hoge zuurgraad en weinig cafeïne. Ze worden verbouwd in Ethiopië, Kenia en Rwanda, en zijn meestal zeer aromatisch en geurig.
  • Indian: Dit is een medium tot donker gebrande koffie die wordt verbouwd in de staten Karnataka, Kerala en Andhra Pradesh. Hij wordt vaak "zwarte koffie" genoemd, omdat hij traditioneel wordt gemaakt door de bonen te branden tot de koffie zeer donker wordt.

Oogsten en opslag

Afrikaanse koffiebonen worden geoogst als ze net rijp zijn. Ze worden gedroogd nadat de schil is verwijderd, en vervolgens worden de zaden gefermenteerd en opnieuw gedroogd. Deze methode om koffiebonen te drogen heet natmaken en drogen en is de meest gebruikelijke manier om koffiebonen te produceren. Zwarte koffiebonen worden vervolgens opgeslagen in ondoorzichtige zakken of dozen totdat ze klaar zijn om te worden gemalen, gebrand en gebrouwen.

Branden: het proces waarbij koffie van groene bonen wordt gemaakt.

Afrikaanse koffie wordt na het drogen gebrand. Het brandproces haalt de aromatische eigenschappen van de koffiebonen naar boven en geeft ze hun karakteristieke kleur. Er zijn twee belangrijke brandmethodes die in Afrika worden gebruikt: nat branden en droog branden. Bij nat branden worden de koffiebonen door middel van een chemisch proces gewassen voordat ze worden gebrand. In Kenia, Oeganda en delen van Ethiopië wordt over het algemeen nat gebrand, terwijl in Rwanda droog wordt gebrand.

In Kenia, Oeganda en delen van Ethiopië wordt vaker natte koffie gebrand, terwijl in Rwanda vaker droge koffie wordt gebrand.

Laatste stappen in het koffiebrandproces.

Veel mensen denken dat het brandproces eindigt zodra de koffiebonen zijn gebrand, maar eigenlijk is dit slechts het begin van het brandproces. Na het branden worden de koffiebonen gemalen en gebrouwen.

Tot slot

Afrikaanse koffie behoort tot de meest smaakvolle en aromatische ter wereld, en nu kunt u uw eigen Afrikaanse koffie in uw achtertuin kweken. Deze heerlijke, hoogwaardige bonen kunnen uit zaad worden gekweekt, of u kunt startersplanten kopen en uw eigen bonen kweken.

Er zijn vele soorten Afrikaanse koffie te koop, en de beste manier om te kiezen wat voor jou het beste is, is door verschillende soorten te proberen en te zien wat je het lekkerst vindt.

Nu je meer weet over Afrikaanse koffie, is er geen reden meer om weer verbrande, muffe koffie te drinken. Met de juiste kennis, gereedschappen en zaden kun je koffieboer worden, je eigen heerlijke en aromatische koffie verbouwen en de vruchten plukken!